Hyss... Kuuletko kuinka ketunleipä laulaa tuulessa sulosointuja sielullesi. Laskeutuu lempeästi ihollesi, sukeltaen sitten sieluusi valoa loistamaan.

lauantai 8. kesäkuuta 2013

Kuusenkerkkä siirappia Ü

Voi mitä kaikkea ihanaa sitä voikaan tehdä luonnonantimista! Tässä alla kuva kuusen kerkistä, eli noista pienistä uusista aluista kuusen oksissa joita kuusi tuottaa joka kevät kasvaakseen isommaksi ja tuuheammaksi.


Kuusenkerkkä on luonnon oma vitamiinipommi, koska siitä löytyy tärkeitä hivenaineita, antioksidantteja sekä A- ja C- vitamiinia. Kuusenkerkkää voi käyttää erilaisiin tulehdussairauksiin kuten reumattisiin oireisiin hauteena tai kylpynä, mutta tunnetuin käyttötapa kerkillä on varmaankin kuitenkin keuhkotulehdusten ja yskän hoidossa. Itse päätin valmistaa kerkistä siirappia Ü Siirappia voi käyttää sitten myöhemmin syksyllä yskänlääkkeenä tai sekoittaa sitä lämpimään teehen mauksi.

Kuusenkerkkäsiirappi

Liotus yön yli:

1 litra kerkkiä
vettä niin paljon, että ne peittyvät

Siirapin valmistus:

Liotin veden voi joko käyttää siirappiin tai 
viruttaa pois kerkistä ja laittaa tilalle uuden 
veden

1 litra kuusenkerkkiä
2 litraa vettä
5 dl intiaanisokeria


Keitä kuusenkerkkiä noin kaksi tuntia ja pidä huoli ettei vesi pääse haihtumaan liikaa pannusta. Tämän jälkeen siivilöi kuusenkerkät pois nesteestä ja kaada puhdas neste takaisin kattilaan. Lisää kattilaan sokeri ja keitä noin tunti, välillä sekoittaen. Seuraa siirapin muotoutumista vesi testillä. Tipauta kylmään vesilasiin tippa siirappia ja jos se ei heti liukene veteen, siirappi on valmis. Kaada siirappi pulloihin ja anna jäähtyä ilman kantta. 

Monet siirapin ohjeet tehdään tavallisesta sokerista, mutta halusin kokeilla tehdä omani intiaanisokerista. Löysin oivan sivun intiaanisokerista jossa ohjeistettiin esimerkiksi tunnistamaan aito intiaanisokeri teollisesti valmistetuista sokereista joiden väitetään olevan intiaanisokeria. Intiaanisokeri ei myöskään ole aivan niin makeaa kuin täysin puhdistetty valkoinen sokeri ja sen vuoksi sitä olisi hyvä käyttää aina hieman enemmän kuin tavallista sokeria. Näin siirapista tulee tarpeeksi makeaa. Tässä alla vielä kuva valmiista siirapista.


Nam! Ü

Ei kommentteja: