Ilmoittauduin jo alkukeväästä Villiyrttipäiville Toivakassa sijaitsevaan Wäärälään. Luonnon antimien hyödyntäminen kun on alkanut kiinnostamaan koko ajan vain enemmän. En oikein tiennyt mitä odottaa päivältä ja hyvä niin, koska se antoi niin valtavan paljon kaikkea mitä vain osasi kuvitella Ü
Luonnonläheisyyttä, aurinkoa, lämmintä keliä, puhdistumista, älyttömän paljon uutta tietoa, hyvää ruokaa ja todella ihanaa seuraa!
Kurssipäivän meille veti Päivi Jaakkola, jolla on oma hoitohuone Lopella vanhassa tunnelmallisessa mummonmökissä. Saimme häneltä luonnonyrteistä ison tietopaketin heti alkuun ja esillä oli monenlaisia aiheeseen liittyviä kirjoja. Esittelimme itsemme, joimme tulokahvit ja sitten lähdimme ihanaan paahtavaan aurinkoon keräämään lähiympäristöstä luonnonyrttejä. Omaan koriini poimin mäkikuismaa, poimulehtä, pihlajapuun lehtiä, siankärsämöä , voikukan nuppuja ja lehtiä sekä mustaviinimarja pensaan lehtiä. Aivan ihanaa!! Ü
Ensimmäisenä teimme yrttiöljyt muhimaan ja asetimme ne aurinkoon lämpenemään. Yrttiöljy valmistuu hitaan valmistustavan mukaan 2-3 viikossa, sen jälkeen kun luonnon yrttejä on liotettu öljyssä. Öljyksi kelpaa mikä tahansa hyvä öljy oliiviöljystä manteliöljyyn, sen voi päättää oman maun mukaan. Onkin ollut itse asiassa mielessä tehdä postaus myös erilaisten öljyjen ominaisuuksista, mutta siitä sitten myöhemmin Ü Omaan yrttiöljyyni laitoin mäkikuismaa ja poimulehtä. Mäkikuisma auttaa eritoten mielialaan ja ajattelin jos se auttaisi pitkään kestäneeseen väsyyni, poimulehti sen sijaan omaa ihoa kaunistavia ominaisuuksia ja siksi päätin ottaa sitä tähän mukaan Ü
Sitten teimme yrttikylpysuolan, jota varten Päivi oli tuonut mukanaan jo valmiiksi kuivattuja yrttejä esim. ruusunlehtiä sekä terälehtiä ja poimulehtiä. Kylpysuolan pohjana käytettiin ruususuolaa ja mukaan lisättiin muutama tippa manteliöljyä sekä ruusun eteeristä öljyä. Aivan totaalisen lumoava tuoksu. Kylpysuolaa voi käyttää kylpyvesissä tai vaikka kuorinta aineena hunajaan sekoitettuna Ü
Sitten teimme yrttisalvan, jonka pohjaksi käytimme kookosrasvaa, manteliöljyä ja itse tehtyä yrttiuutetta vastapoimituista yrteistä. Mehiläisvaha toimi salvassa kovikkeena. Kuvaa en muistanut ottaa itse rasvasta, mutta siitä tuli ihana Ü Tässä alla muutama valmistus kuva.
Näiden valmistelujen jälkeen edessä oli puhdistava yrttisauna ja luojan kiitos, että päätin jäädä saunomaan, kyllä olisi kaduttanut jälkikäteen jos en olisi jäänyt Ü Saunaan kerättiin isoon sankoon eri puiden oksia; koivua, leppää, katajaa ja mukaan lisättiin vielä nokkosta ja joitain kukkia joita en tunnistanut. Tämän kauniin sangollisen oksia ja kukkia veimme sitten saunaan mukanamme. Jokainen teki itselleen vielä erikseen jalkakylpy sekoituksen, joten saunomisesta tuli superpuhdistavaa. Tuoreet saunavastat tehtiin myös koivusta ja toinen nokkosesta. Ja mitkä tuoksut saunaan levisi yrttien vuoksi! Puhdistavan yrttisaunan kruunasi vielä pulahdus lämpimään järveen Ü ( itselle vesipelkoisena se oli melkoinen kokemus ja miten virkistävää, Ah!)
Miten virkistynyt olo sitä olikaan saunan ja järvessä pulahtamisen jälkeen Ü Saunan jälkeen vuorossa oli ihana iltapala salaatteineen ja suolaisine piirakkoineen ja tietysti luonnonyrteillä höystettynä. Lopuksi vieraiden pyynnöstä päätimme päivän vielä ihanan intiaani meditaation tunnelmissa.
En voi sanoa mitään muuta päivästä kuin WAU Ü Itselleni päivä ei olisi voinut olla enää täydellisempi ja ajelin aivan hurmaantuneena kotiin päivän päätteeksi. Seuraavana päivänä itse asiassa vasta huomasin miten silkkinen iho minulla oli, siis koskaan aikaisemmin iho ei ole ollut niin sileä ja pehmoinen. Olisiko yrttisauna tehnyt tehtävänsä? Ihan varmasti Ü Joten iso kiitos Päiville laajasta tietämyksestä ja Leenille ihanasta paikasta ja ihanista tarjoiluista ja meditaatiosta. Tällä energialla elää tosi pitkälle Ü
4 kommenttia:
Minäkin innostuin ja laitoin kuusta, leppää, koivua, pihlajaa ja mustaherukan oksia isoon lasipurkkiin ja kun menimme saunaan niin vein sinne mukanani ne, kuten neuvoit.
Aivan mahtava tuoksu, mieskin tykkäs ja arvaa mitä, hän pyysi vielä reikihoitoa saunan päälle, muistatko mitä juuri puhuin sulle puhelimessa vähän ennen?
Kiitos kiitos kiitos tästä jakamisesta!
Ihanaa päivää sinne päin!
Tuo yrttisauna oli kyllä itsellenikin valtavan ihana kokemus. Laitan tähän vielä lukijoille muistutukseksi, että saunan lämpötila ei saisi olla 80 astetta korkeampi, mieto 60-70 asteinen sopii paremmin. Tämä sen vuoksi, että löylyissä pitäisi jaksaa olla yhtäjaksoisesti 20 minuuttia jotta yrttien hoitavat ominaisuudet vaikuttaisivat parhaiten. Tätä kauempaa ei saisi yrttien kanssa saunoa, ettei puhdiatuksesta tule liian voimakasta. Tätä olisi hyvä tehdä kerran viikossa, mutta ei joka päivä missään tapauksessa, koska yrteillä on nestettä poistava vaikutus ja keho saattaisi menettää turhaan hyviä suoloja liian yrttisaunomisen takia.
Ihana Maia, että miehesikin on jo alkanut avautumaan näille uusille jutuille. Olen tosi iloinen puolestasi!! :) Kävin tänään ostamassa uuden kirjan kasvien parantavista ominaisuuksista ja ahmin sitä täällä sisääni. Jos haluat vinkkejä mitä kukkia voisit kasvattaa puutarhassasi ja käyttää omaan hyvinvointiinsa, niin nyt sellainen kirja löytyy minulta :)
Ihanaa loppuviikkoa toivotellen :)
Kiitos itsellesi, että olit päivässä mukana! Oli ihana tavata! Muistutan vielä siitä, että saunaan ei saa viedä mitään myrkyllistä kasvia päästelemään höyryjä, eikä myöskään maitohorsmaa (en tiedä miksi).
Ah, kiitos kun muistutit, joitain asioita kun pitää jo itsestään selvyytenä, niin ei aina hoksaa sanoa kaikkea :) liedellä on uusi yritys juuri poreilemassa kuusenkerkkä siirappia, koska ensimmäisestä tuli kuusenkerkkä-nekkua :) Eli puhdasta kovaa toffeeta :) Miten lie saan sen purkista ulos :)
Lähetä kommentti