Hyss... Kuuletko kuinka ketunleipä laulaa tuulessa sulosointuja sielullesi. Laskeutuu lempeästi ihollesi, sukeltaen sitten sieluusi valoa loistamaan.

lauantai 12. tammikuuta 2013

Kuivan ihon rasva talvipakkasiin

Olen vallan hullaantunut Lisen Sundgrenin "Ihana Kotikylpylä" kirjaan. Löysin kirjan sivuilta ihanan talvirasvan ohjeen ja koska olin jo joulukuusen hakumatkan jälkeen uuttanut metsäöljyä (kuusen ja männyn oksista), niin päätin kokeilla tätä alla olevaa ohjetta.


Muunsin alkuperäistä ohjetta hieman ja vaihdoin ohdakeöljyn vehnänalkiööljyyn, koska minulla ei ollut tuota ohdake öljyä valmiina. Nyt talven loppurutistuksessa rasva tulee ahkeraan käyttöön ja se soveltuu nimenomaan hyvin kuivalle iholle. Mieheni sai rasvasta jo oivan avun jalkojensa ihon kosteutukseen :) Itsellä myös kantapäät kosteutuivat hyvin.

Talvirasva kuivalle iholle

1,5 dl mänty- ja kuusiöljyä 
(sisältää c-vitamiinia ja parantaa verenkiertoa)
1 dl vehnänalkioöljyä
(E-vitamiini nuorentaa ja suojaa ihoa)
50 g mehiläisvahaa
(antaa iholle silkkisen pehmeän pinnan)
15 tippaa kuusen eteeristä öljyä
(Parantaa verenkiertoa, lievittää lihaskipuja sekä reumaattisia oireita. Psyykkisesti
lisää kestävyyttä ja sisua, mutta myös anteeksiantoa, nöyryyttä, luottamusta,
toisten huomioonottamista sekä hyväksyntää)
1 tl laventeliöljyä
(Fyysisesti ja psyykkisesti tasapainoittava, rauhoittava, puhdistava
ja kipuja lievittävä)

Laita mehiläisvaha teräsastiaan ja aseta se kuumaan veteen. Sekoita kunnes mehiläisvaha on täysin nestemäistä. Lisää öljyt ja jatka sekoittamista. Vaikka seos paakkuuntuu, sulaa öljy nestemäiseksi nopeasti. Ota teräsastia pois vedestä kun mehiläisvaha ja öljyt ovat kunnolla sekoittuneet nesteeksi. Jatka sekoittamista  kunnes seos alkaa saeta. Kun seos on n. 50 asteen lämpöinen voit lisätä mukaan eteeriset öljytipat ja näin rasvaseos on valmis purkitettavaksi :) Anna kovettua rauhassa, vaikka seuraavaan päivään. Purkkiin ei saa muodostua kontenssivettä, koska se heikentää rasvan säilyvyyttä.

Tästä reseptistä tuli tuollainen kuvassa näkyvä n. 3 dl annos ja rasva on todella riittoisaa. Mehiläisvahan ansiosta rasva säilyy hyvänä todella pitkään. Tässä alla vielä tuon yllä olevan mänty- ja kuusiöljyn ohje.

Nopea yrttiöljy
(nopea tapa sopii parhaiten kasveille joilla on kuorellinen runko tai 
kovat lehdet, kuten kuusi, mänty, kataja, timjami ja rosmariini)

5dl hyvälaatuista oliiviöljyä (muukin öljy käy)
2 -3 pientä kuusen ja männyn oksaa havuineen

Kiehauta vesi kattilassa ja nosta se sitten pois liedeltä. Aseta öljyä ja havunoksiä täynnä oleva astia kuumaan vesikattilaan tekeytymään. Anna tekeentyä rauhassa ainakin kaksi tuntia jotta männyn ja kuusen oksat likoovat tarpeeksi öljyssä ja öljy saa tarpeeksi puiden hyvät ominaisuudet itseensä.

Etsiessäni ylläolevan talvirasvan raaka-aineiden ominaisuuksia, yllätyin männyn ja kuusen vahvasta kipuja lievittävästä ominaisuudesta. Täytyypä oikein testata tätä niin omiin kuin suvun naistenkin reuman tyylisiin kipuihin :)

Tämän uuden innostuksen alettua tein työpaikallani melkoisen löydön :) Aivan ihania pieniä hillopurkkeja oltiin viemässä roskiin ja minä ihastuin näiden muotoon ikihyviksi :) Sopivat loistavasti kukkien ja yrttien säilytykseen sekä pienten voiteiden ja rasvojen pakkaamiseen.








Ei kommentteja: