Hyss... Kuuletko kuinka ketunleipä laulaa tuulessa sulosointuja sielullesi. Laskeutuu lempeästi ihollesi, sukeltaen sitten sieluusi valoa loistamaan.

torstai 16. toukokuuta 2013

Poimulehti - Luonnon oma ryppyvoide



Miten innoissani olinkaan kun huomasin, miten paljon poimulehteä kasvaa joka paikassa. Poimulehti on aina yhdistetty kauneuteen sekä nuoruuteen, koska sillä on ihoa kiinteyttäviä ominaisuuksia. Poimulehdestä valmistettu kasvovesi supistaa ihohuokosia, virkistää, puhdistaa ja siloittaa ihoa. Itse kokeilin tehdä pienen määrän kasvovettä juuri poimimistani poimulehdistä. Ja miten ihana hempeä tuoksu veteen tulikaan.

Poimulehti - kasvovesi

2,5 dl vettä
3 vastapoimittua poimulehden lehteä

Keitä vesi ja anna hieman jäähtyä. Keittämällä veden saat tapettua vedessä asustelevat bakteerit. Kun vesi on hieman jäähtynyt, kaada se vesi astiaan ja laita poimulehden lehdet veteen likoamaan 15-20 minuutiksi. Kun liuos on valmis, purkita se ja säilytä jääkaapissa. Nestä säilyy hyvänä 2 päivää. Yrttinesteen voi myös pakastaa, jolloin jääpalakuutioita voi ottaa käyttöönsä silloin kun parhaiten itselleen sopii. Säilyvyyttä voi parantaa myös lisäämällä nesteeseen 0,5 tl omenaviinietikkaa ja näin viinietikka toimii myös tasapainottajana ihon PH arvolle. 



Ihonhoidon lisäksi poimulehti on oiva yrttikasvi varsinkin ripulinhoidossa. Kasvin eteerinen öljy yhdessä parkkiaineiden kanssa vaikuttaa lievästi kouristuksia laukaisevasti ja tulehduksia parantavasti. Pitkäaikaisempi käyttä lievittää kuukautis- ja vaihdevuosivaivoja. Kasvista löytyvillä karvasaineilla on ruoansulatusta edistävä ja ruokahalua parantava vaikutus. Poimulehteä voidaan käyttää myös ulkoisesti haavojen hoitoon edistämään arpeutumista ja estämääm tulehduksia. Tuoreet murskatut lehdet sopivat hyvin haavojen laastareiksi. Poimulehtilajeja on satoja erilaisia, mutta niillä kaikilla on samat lääkinnälliset ominaisuudet. Poimulehteä on käytetty myös eläinlääkinnässä. Kuivattuna sitä voi käyttää yrttiteessä, ja tuoreena salaatteihin. Jos poimulehti on kasvanut kuivassa paikassa voi se tosin maistua karvaalle, joten maista kasvia ennen kuin poimit sitä lisää mukaasi.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kasvovesi on aivan ihanaa ja mieto hyvä tuoksu. Tein ja suihkutan aamuisin kasvoille. Aaah!

Anonyymi kirjoitti...

Poimulehtiä ei ole satoja, vaan 30 eri lajia.