Hyss... Kuuletko kuinka ketunleipä laulaa tuulessa sulosointuja sielullesi. Laskeutuu lempeästi ihollesi, sukeltaen sitten sieluusi valoa loistamaan.

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Kesän ensimmäinen tulokas - Leskenlehti


"Lempeällä lämmölläsi lemmi kehoani,
suloisilla säteilläsi sivele sieluani,
vihreään kehtoosi kiedo minut käsilläsi,
anna kirkkaiden väriesi vallata sydämeni,
kauneudellasi kosketa kaipuutani,
ota vastaan vahvat juureni,
anna minun elää sinusta."

Voi miten ihania nuo värikkäät leskenlehdet ovatkaan vielä harmaan heräävän luonnon seassa. Kävin poimimassa ensimmäiset jo viime viikon aikana ja nyt on jo kovaa vauhtia koivut puhkeamassa hiirenkorvalle.  Tiesitkö, että leskenlehden kukkia ja nimenomaan lehtiä voi käyttää kasvovesissä ja kylvyissä. Nimenomaan lehdissä on niitä hoitavia ja vahvistavia aineosia ihon ja hiustenhoitoon. Lehdet sisältävät esimerkiksi sinkkiä joka hoivaa kuivaa ihoa. Peltokorteen kanssa hiushuuteluvedessä käytettynä Leskenlehden kukat ja lehdet vahvistavat ja hoivaavat hiuksia ja päänahkaa.

keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Ruisleipää hapanjuuresta

Ei ole oikeasti olemassa kovinkaa montaa niin suussa sulavaa asiaa kuin tuore, juuri uunista pois nostettu ruisleipä!


Siitä taitaa olla kohta vuodenpäivät kun viimeksi koitin tehdä ruisjuuresta leipää. Teko ei meinaan ole mitenkään nopea prosessi vaan tuon yllä olevankin leivän tekemiseen meni yhteensä 5,5 päivää Ü Vaatii siis hieman malttia jos haluaa tehdä kunnon ruisjuuresta leipää. Toki sitten kun kerran on juuren tehnyt ja sen oikein säilönyt, niin silloin voi ottaa tuosta tekemisajasta 3 päivää pois Ü

Vaikka paljon on ollut puhetta kotimaisten viljatuotteiden terveysvaikutuksista varsinkin erilaisten tulehdusten aiheuttajana, niin jotenkin uskoisin, että tällainen täysjyväleipä jossa on hapanjuurta ja ruista, on moninkerroin terveellisempää kuin vaalea, vehnäjauhoista valmistettu leipä joka nostaa verensokerin hujauksessa taivaisiin.

Se miksi hapanjuuresta valmistettu leipä on terveellisempää johtuu siitä, että tällaisessa hapankäymisessä jauhoissa oleva tärkkelys (sokeri,sakkaroosi) pilkkoutuu ja silloin se imeytyy elimistössä hyvin hitaasti. Hidas imeytyminen kehoon takaa taas puolestaan vakaan ja tasaisen verensokerin, mikä on terveyden kannalta enemmän kuin toivottavaa. Hapatuksen aikana juureen muodostuu myös erilaisia bakteereja, maitohappoa, maitohappobakteereja, etikkahappoa sekä aromaattisia aineita. Näin ollen hapanjuuri antaa leivälle myös ihan oman arominsa. On myös väitetty hapanjuuresta valmistetun leivän alentavan kolesterolia.

Olisipa keittiöni vain hieman isompi, koska leipiä olisi mahtava tehdä kerralla enemmän ja laittaa osa sitten pakkaseen odottamaan syömistä. Uuniin mahtui juuri ja juuri nuo kaksi yllä olevaa leipää samaan aikaan. Tämän kertainen leipominen oli myös pieni varmistuskokeilu, koska viimeksi käytin juureen Riihiruisjauhoja jotka tuoksuvat savulle ja saattaa olla että myös juuri pääsi käymään liian pitkään koska leivästä tuli melko hiivaisen/savuisen makuinen. Nyt maut olivat kuitenkin todella kohdallaan ja taidanpas tehdä toisen leivät vielä seuraavien viikkojen aikana jääkaapissa odottavasta ruisjuuresta. Katsotaan löytyykö vapaata aikaa siihen.

Tässä hapanjuuri jonka olen itse kokenut todella hyväksi:

1 dl vettä ( n. 35-asteista)
2 dl luomu ruisjauhoja
1/2 omena raastettuna (kuorittu)

Ruisjauhoissa on 1g kohden noin 100 maitohappobakteeria. Raastettu omena saa käymisen alkuun nopeammin kuin jos juuressa olisi pelkkää vettä ja jauhoja. Sekoita siis 35-asteinen vesi, omenaraaste ja ruisjauhot keskenään kulhossa. Laita kulho kolmeksi päiväksi lämpimään paikkaan, tärkeää olisi, että lämpö olisi mahdollisimman tasaista. Itse esimerkiksi säilytän kulhoa uunissa sen käymisen ajana. Voit nopeuttaa käymistä sekoittamalla seosta muutaman kerran päivässä. Neljäntenä päivänä lisää seokseen 2dl 35-asteista vettä sekä 2 dl luomu ruisjauhoja ja anna seoksen seistä vielä vuorokausi. Viidentenä päivänä juuri on valmis käytettäväksi :)

 Leivontapäivänä valmista esitaikina:

2,5 dl vettä (35-asteista)
125 g ruishapanjuurta
400g luomu ruisjauhoja

Peitä kulhon kansi kelmulla ja anna taikinan kohota 12 tuntia tai yön yli rauhassa.

Kohotuksen jälkeen:

30g hiivaa
1,8 dl vettä (35-asteista)
5 dl piimää 
675g luomu ruisjauhoja
30g merisuolaa

Liota hiiva veteen ja lisää seos yön yli kohonneeseen taikinaan. Lisää piimä ja kaikki jauhot kerrallaan. Ruisjauhot pitää lisätä aina kaikki kerrallaa, että niitä tulee vaivattua kaikkia yhtä kaun. Jos taikinaa vaivaa liian kauan sen pinnasta tulee kiiltävää eikä taikina pidä sisällään enää kaikkia käymisen aikana muodostuneita ilmakuplia. Lisää suola vasta lopussa viimeisten vaivausten ohessa. 

Anna taikinan levätä 60 minuuttia rauhassa. Unelma lämpötila taikinalle olisi 28 astetta. Itse laitoin kulhon kellumaan altaaseen jossa oli kädenlämpöistä vettä. 

Kumoa taikina tämän jälkeen runsaasti jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina taikina kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi pyöreää leipää leivinpaperille ja sihdillä sirottele leipien päälle kerros ruisjauhoja. Anna kohota taas tunnin verran.

Jos sinulla on leivontakivi ( suosittelen todella suuresti ) niin laita se uuniin ja lämmitä uuni kiven kanssa 250 asteeseen. Tuo kyseinen leivontakivi tekee leipiin ihanan rapean pohjan ja jäljittelee ihka oikean arinauunin jälkeä leipiin. 

Nosta leivät leipälapion avulla uuniin ja suihkuta uuniin runsaasti vettä (suihkepullolla). Sulje luukku ja alenna asteet 5 minuutin päästä 190 asteeseen. jatka paistamista 10 minuuttia ja avaa sitten uunin luukku, jotta uuniin pääsee ilmaa. Toista tämä vielä kaksi kertaa paiston aikana. Paista leipiä n. tunti tai kun niiden sisälämpötila on 98- astetta. Nosta valmiit leivät ritilän päälle jäähtymään. Ruislimppu säilyy ilmatiiviisti pakattuna noin viikon, mutta se sopii myös hyvin pakastettavaksi.

Itse tein taikinan vain puolesta ohjeenmukaisesta määrästä. Myös paistoaika oli omien leipieni kohdalla vain 45 minuttia, joten digitaalinen lämpömittari on kullan arvoinen paistamisessa. Myös takinakone olisi todella kätevä tässä hommassa, koska ruistaikinaa on melko työläs vaivata käsin. Tosin nyt tuolla pienemmällä taikinalla vaivaaminen oli ihan ok Ü 

Joten tilaukseen lähtee nyt iso tupakeittiö jossa on paljon laskutilaa sekä kestävä taikinakone Ü Suosittelen lämpimästi koittaa tehdä leipää hapanjuuresta, koska leivästä tulee suussa sulavaa, eikä leivässä ole yhden yhtäkään kemiallista säilöntäainetta. 

Leipäohje on Jan Hedh:n kirjasta Mestarileipurin Leipäkirja (2010)

keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Ravintolisät hyvinvoinnin tueksi

Olen aina ollut hieman huono syömään mitään tabletteja ja särkylääkkeitäkin olen syönyt vain viimeisessä hädässä kun olo on alkanut tulemaan liian tukalaksi. Kuitenkin olen syönyt melko monta vuotta jo tyrniöljy kapseleita ja saanut niillä ihoni silkkisen pehmeäksi.

Viimeaikainen ongelmani on kuitenkin ollut pieni kipuili siellä täällä, turvotus eri puolilla kehoa, tukkoinen ruoansulatus ja mahdoton väsy joka ei meinaa lähteä ei sitten millään. Olen hetken aikaa jo miettinyt, että olisiko minulla mahdollisesti elimistössäni jylläämässä hiivasyndrooma ja asiaa hetken internetissä tutkittuani olin melko varma asiasta. Tilanne kärjistyi itse asiassa Pääsiäisenä kun söimme poikkeuksellisen paljon makeaa ja sain valtavan vatsakivun ja närästyksen päälle. Muutaman päivän kärvistelyn jälkeen päätin ostaa vahvoja probiotteja ja kokeilla niiden vaikutusta. Jälkikäteen vasta luin, että probiootit ovat oiva ase juuri suoliston hiivaa vastaan ja oloni virkistyi muutaman päivän aikana ihan uskomattomasti. Asiaa lisää tutkiessani törmäsin vielä tällaiseen aineeseen kuin Greipinsiemenuute ja päätin hankkia myös niitä probioottien tueksi.


Lukiessani erilaisia artikkeleita hiivan liikakasvusta elimistössämme aloin ymmärtämään miten tärkeä rooli suoliston tasapainolla on meidän hyvinvointiin. Uskomatonta on ollut myös olotilan hurja kohentuminen viikossa. Väsynyt ja nuutunut olo on melkein tiessään, mutta ymmärrän, että edessäni saattaa olla vielä melkoinen polku paranemiseen. Olen kuitenkin hyvin kiitollinen siitä, että Pääsiäisen herkuttelu laukaisi sellaisen olotilan, että mielenkiinto omaa elimistöä kohtaan heräsi. (lisää voit lukea täältä hiivasyndrooma)

Olen suvusta jossa on aina syöty paljoa kaikkea makeaa, eikä minun tarvitse katsoa kauaskaan sukulinjassa taaksepäin kun vastaan tulee erinäisiä selittämättömiä oireita :) Myös paino on ollut kummallakin puolella sukua hyvin helposti lisääntyvää. Suurin haasteeni tuleekin nyt olemaan makean syönnin vähentäminen, hiivan hoidossa siis puhutaan myös täysin makean syönnin lopettamisesta ja kerrotaan, että suoliston hiivatasapainon palauttaminen saattaa viedä jopa vuosia, joten haastetta riittää.

Tämä on oikeasti hyvin mielenkiintoista itseni kannalta, koska olen jo hetken aikaa yrittänyt turhautuneena keksiä tapoja syödä enemmän kasvisruokaa. Se ei vain ole kovin helppoa, lähinnä tuntuu kuin yrittäisi ensimmäistä kertaa lähteä polkemaan pyörällä sen jälkeen kun apupyörät on otettu pois. Meno on huteraa ja turhauttavaa, eikä asiaa auta etten tunne ketään lähipiirissä joka olisi itse kasvisyöjä ja jolta voisin saada hyviä vinkkejä. Omat tuotokseni ovat olleet lähinnä harmaita, elottoman ja mauttoman näköisiä sekä oloisia ja se onkin varmaan suurin syy miksi ruokailun jälkeen on itselläkin melko eloton olo :) Minun onnekseni en ole kuitenkaan koskaa tykännyt isommin lihasta, joten lihaa en ole muutenkaan syönyt paljoa. Juuri huomasimme mieheni kanssa myös tuossa alkuvuonna, että emme muistaneet edes koska olemme viimeksi valmistaneet kanasta ateriaa. Kala on siis löytänyt vahvasti tiensä keittiömme :)

Ruokavalio tulee olemaan seuraava suurin haasteeni elämässäni, koska haluan aidosti alkaa huolehtimaan elomistöni hyvinvoinnista. Huonot ruokatottumukset ovat vain niin pinttyneet selkärankaan ja syvälle muistiin, ettei niiden huonojen tapojen esiintulemista edes monesti huomaa kuin vasta kassalla kun ruoat on jo maksettu. Mutta kuten kaikki suuret muutokset aiemminkin (oma-aloitteiset), niin helpoin tapa on ollut tietoinen kieltäytyminen aina kun siihen on ollut mahdollisuus ja pikkuhiljaa uusien tapojen opettelu. Olen lopettanut tupakoinninkin, joten uskon että myös makean syönnin korvaaminen paremmilla vaihtoehdoilla, ei luulisi olevan mahdoton tehtävä. En sano kuitenkaan, että se tulee olemaan helppoa, mutta olen vahvasti sitä mieltä, että minä olen vastuussa omasta elimistöstäni ja minun on turha tuskailla erinäisten oireiden kanssa jos en kerta kunnioita elimistöäni ja sen hyvinvointia.

Joten pitäkää peukkuja minulle!  Ü


maanantai 1. huhtikuuta 2013

Kevättä jo ilmassa Ü

Sen lisäksi että olen saanut nauttia suunnattoman ihanista ja aurinkoisista vapaapäivistä koko pääsiäisen, niin olen todella innnoissani jo luonnon heräämisen ensi merkeistä. Pilkillä ollessamme en malttanut rämpiä läheiseen pikkuriikkiseen saareen ja räpsiä muutaman kuvan luonnonheräämisestä Ü


Katsokaa nyt näitä ihania pajunkissoja. Ne niin kovasti jo haluavat kurkistella ulos kuoristaan :) Varma kevään merkki siis :) Toisena kuvauskohteeksi päätyi koivun oksa, jossa lehden silmut olivat visusti vielä kiinni. Kovasti lähettelin niille jo kuitenkin iloisia terveisiä, että "Kohta nähdään" :)


Kohteeksi päätyi myös niin ihanat viime kesän kaislahapsut joita oli jäätikön reunat pulloillaan :) Silmät sulkien pystyin kuulemaan jo niiden iloisen kohinan ja suhinan kesätuulessa, lokkien kaarrellessa rantoja ja veden liplattaessa hentona aallokkona :) Minä NIIN odotan kesää :)


Tiesittekö muuten, että pajun lehdistä ja juurista on ennen vanhaan valmistettu lääkettä kuumeen hillintään ja reumavaivoihin. Pajunkuori sisältää salisylaatteja, jotka muuttuvat ihmisen elimistössä salisyylihapoksi ja näin ollen toimii tulehduslääkkeenä asperiinin tapaan :)

Koivun monia eri ominaisuuksia erittelemättä nyt tässä, odotan eniten ensimmäisistä hiirenkorvista valmistettua koivushampoota. Juuri kerätyt lehden (pari kourallista) laitetaan sankoon veteen ja annetaan muhia muutaman tunnin auringossa. Koivunlehti meinaan kuuluu mietoihin yrttirohdoksiin ja sisältää esim. saponiiniä, joka on luonnosta löytyvä luontainen pesuaine. Samaa löytyy esim. pesupähkinöistä. Lisäksi lehdistä löytyy eteerisiä öljyjä ja parkkihappoja jotka toimivat hoitoaineina hiuksille ja päänahalle. Mutta tästä sitten lisää kun sen aika tulee :)

Näillä kevätterveisillä toivottelen kaikille ihanaa uuden viikon alkua ja paljon aurinkoa!


tiistai 26. maaliskuuta 2013

Kevättuulia Ü

Ihana uusi kevät ilme Ü 
(kaikki vanhat värijäämät leikattu pois 
ja päässä moniin vuosikymmeniin
pitkästä aikaa ihka omat hiukset)


Hyvästit vaan vanhoille kiharoille ja tervetuloa uusi!
(kevät jo kutittelee jalanpohjissa)

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Vihreyttä kasvispiirakan voimalla Ü

Anopin luona vieraillessa sain ajatuksen kokeilla tehdä myös itse mehevän kasvispiirakan ja siitä tuli aivan suussa sulavaa. Olen koittanut nyt tietoisemmin vältellä maitotuotteita, mutta edelleen tässä ohjeessa joiduin käyttämään juustoraastetta, koska en tiennyt millä olisin sen korvannut.


Parsakaali - fetapiiras
parsakaalia (höyrytetty)
kukkakaalia (höyrytetty
sipulia (tuore)
feta-juustoa (vuohemaito)
2 kpl luomu kananmunaa
2dl soija-kasvisrasvaseosta
1 pussi juustoraastetta
mausteeksi pippuria ja ripaus vuorisuolaa
ruis-peruna piirakkapohja (pakaste)

Paista uunissa 200 asteessa noin puolituntia ja nauti ihana tuoresalaatin kanssa Ü Maistui hyvin, eikä ollut liian kosteaa. Suosittelen! Ja jos jollain on vinkkiä millä korvata tuo juustoraaste, niin olen hyvin kiitollinen tiedosta :)

Kevään alkuvoimaa Ü

Tiesittekö muuten, että hyvinvointia voi kasvattaaa myös kokoamalla ympärilleen kauniita asioita. Kauniit asiat ympärillämme stimuloivat mieltämme ja tuovat meille hurjasti enemmän energiaa. Itse päätin sijoittaa hyvinvointiini jo syksyllä kukkasipulien muodossa, jotta pääsisin mahdollisimman varhain nauttimaan kevään mukanaan tuomasta valtavasta kasvuvoimasta Ü


Kukkasipulit edustavat minulle sitä valtavaa kasvuvoimaa mikä liittyy kevääseen ja luonnon heräämiseen. Kaikki ne kasvun edellytykset jotka on sisällytetty yhteen siemeneen tai sipuliin, se voima mikä niissä herää kun ne saavat oikeita kasvuelementtejä tuekseen; aurinko vesi, multa. Mikä kasvamisen tieto niiden sisässä piileekään. Samalla tavoin olen huomannut keväisin ihmisten heräävän kuin eloon pitkän ja harmaan talven jälkeen.

Nämä ihanat pienet kukkasipulit edustavat siis minullekin kasvua, kasvua kevään myötä uuteen kukoistukseen. Vahvaa sisäistä voimaa, joka ohjaa kasvua kohti sitä nupulleen kohoavaa hehkeän kaunista kukkaa. Voisiko olla, että meillä ihmisilläkin tuo hurja kasvutieto olisi jo valmiina koodattuna soluihimme ja kevään tullen auringonpaisteen lisääntyessä heräämme näiden koodien aktivoitumisen myötä eloisaan kasvuun. Ainakin tästä kevään energiasta on ihana ajatella juuri sillä tavalla :)

Muistatteko muuten tammikuussa kun kerroin laventelin kasvatus aikeistani Ü Tässä alla kuva kohisten ylöspäin kohoavista laventelin versoista. Aivan ihanaa, että ne innostuivat kasvamaan. Laittelen kesän myötä sitten lisää kuvia kasvun edistymisestä Ü


Katsotaan miten kauan kukkasipulien ottaa kasvaa kukalle. Laitoin samaan lasiin aina helmililjaa ja krookuksia. Krookukset olivat sekaväri-sipuleita, joten innolla odotan minkä värisinä ne aukeavat esiin Ü

Neidot pienillä nupuillaan, 
korkealle jo kovasti kurottaa käsiään. 
Salaista suloisuutta suonissaan,
jakavat kevääseen energiaa.
Katso miten he kasvavat,
kasvavat sinulle voimaa.
Anna heidän kasvaa,
ja tuoda sinulle hoivaa.